Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για τη σημασία της άσκησης

Ο Αμερικανός Χειρουργός της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Roy Phitayakorn, στο Νοσοκομείο Υγεία
30 Ιουνίου 2011
Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία
1 Σεπτεμβρίου 2011

K-life της Καθημερινής, 31.07.2011

Στο άρθρο «Η άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου της μηνιαίας έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή K-life ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λινός τονίζει την αναγκαία παρουσία της άσκησης στη ζωή μας για την πρόληψη πολλών ασθενειών-ανάμεσά τους και του καρκίνου του παχέος εντέρου.Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Λινός, η άσκηση δεν είναι «lifestyle αλλά υποχρεωτική ανάγκη υγιεινής ζωής και προϋπόθεση», ώστε να μη νοσήσουμε από διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως π.χ. καρκίνο, διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Ειδικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου η άσκηση είναι καταλυτικής σημασίας τόσο μετεγχειριτικά σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει όσο και προληπτικά. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, άτομα που έχουν χειρουργηθεί και ασκούνται μειώνουν τις πιθανότητες επανεμφάνισής του κατά 40- 50%, ενώ όσα δεν έχουν νοσήσει και ασκούνται μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου (τουλάχιστον του παχέος εντέρου) κατά 35%.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British  Journal  of  Cancer έδειξε ότι η συστηματική άσκηση εμποδίζει την εμφάνιση πολυπόδων που αποτελούν πρόδρομη μορφή για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα λοιπόν και με τα παραπάνω, η άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

K-Life i askisi mioni ton kindino tou Ca paxeos enterou