Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία

Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για τη σημασία της άσκησης
1 Αυγούστου 2011
Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για την άσκηση και τη θρησκεία μας
21 Σεπτεμβρίου 2011

K-life της Καθημερινής, 31.08.2011

Στο άρθρο «Η άσκηση βελτιώνει το άγχος και την κατάθλιψη», που δημοσιεύθηκε στο ένθετο Klife της εφημερίδας «Καθημερινή» τον Αύγουστο του 2011, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λινός αναφέρεται στις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Μάλιστα, σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη στο Πανεπιστήμιο Duke,αποδείχτηκε ότι η άσκηση – χωρίς τη λήψη φαρμάκων – συνέβαλε στην εξάλειψη των συμπτωμάτων τους. Η άσκηση βοήθησε ακόμη και στη μη επανεμφάνισή τους. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα που αφορούσαν στο άγχος.

Πώς όμως συμβαίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται διάφορες ουσίες  όπως ενδορφίνες και νευροδιαβιβαστές που μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, η άσκηση όπως αναφέρει ο κ. Λινός «αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας, διώχνει τα βάσανα απο το μυαλό μας και διευκολύνει τις κοινωνικές μας σχέσεις».

Η απόφαση όμως «να σηκωθούμε από τον καναπέ» και να ασκηθούμε είναι δύσκολη… Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να θέτουμε λογικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους, να έχουμε την απαραίτητη στήριξη και να μην απογοητευόμαστε από τα εμπόδια που τυχόν συναντήσουμε.

Όπως καταλήγει λοιπόν ο κ. Λινός, «η άσκηση αποτελεί το καλύτερο φάρμακο τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία».

K-LIFEE Katapolemiste to agxos kai ti katathlipsi