Συμμετοχή του κου Λινού στη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας»

1ο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERSS).
4 Δεκεμβρίου 2012
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστήμιου Αθηνών ως θέμα της κεντρικής ομιλίας του ετήσιου δείπνου της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και του Ελληνικού Τμήματος του American College of Surgeons
22 Ιανουαρίου 2013

Προσκεκλημένος ομιλητής στη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας», που διοργάνωσαν για όγδοη χρονιά το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ο καθηγητής, κος Λινός.

Ειδικότερα, ο κος Λινός ήταν ανάμεσα στους ομιλητές στη δεύτερη εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεων αυτών, με θέμα «Υγεία και μέσα επικοινωνίας σε περίοδο κρίσης». Η συγκεκριμένη διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012.

Ο κος Λινός, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η υγεία των ανθρώπων συνεχίζει μια απάνθρωπη πορεία. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης η υγεία επηρεάζεται αρνητικά από παράγοντες όπως, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η μείωση της φυσικής άσκησης και υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με τους παράγοντες αυτούς. Σε σχέση, π.χ. με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, ο κος Λινός, τόνισε τη μεγάλη επίδραση που έχουν τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της στάσης απέναντι στο αλκοόλ καθώς, πολλές φορές, δεν δίνουν αρκετές πληροφορίες για τα αρνητικά αποτελέσματα και τις παρενέργειες από την υπερβολική χρήση του και δεν παρέχουν επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τις ασφαλείς ποσότητες.

Στη συνέχεια, ο κος Λινός αναφέρθηκε στα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία επιδεινώνονται από την οικονομική κρίση, αποτελώντας πια σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στην Ε.Ε. Εστιάζοντας στις αυτοκτονίες λόγω οικονομικών δυσχερειών, παρέθεσε διάφορες σχετικές μελέτες, τις οποίες και σχολίασε, αλλά και παραδείγματα καλής και κακής δημοσιογραφίας. Για την αποφυγή περιπτώσεων κακής και, μερικές φορές, βλαβερής δημοσιογραφίας, ο κος Λινός, τέλος, συνέστησε στους δημοσιογράφους ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων για κάθε πρόβλημα.