Ομιλία του καθηγητή κ. Λινού στα πλαίσια της ενημερωτικής-εκδήλωσης «Καρκίνος Μαστού: Γνώρισε-Πρόλαβε-Αντιμετώπισε»

Ο κ. Λινός συμμετείχε στα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί γνωρίζω».
12 Νοεμβρίου 2009
Ο κ. Λινός προσκεκλημένος ομιλητής για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής-Διαιτολογίας
17 Νοεμβρίου 2009

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λινός ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση «Καρκίνος Μαστού: Γνώρισε-Πρόλαβε-Αντιμετώπισε» που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2009. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Athens Information Technology-AIT (WINI @AIT) της εταιρείας Intracom σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».

Ο κ. Λινός έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση σε νέες γυναίκες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η ψυχολόγος του «Άλμα Ζωής» κα Χριστιάνα Μήτση καθώς και εθελόντριες μέλη του Συλλόγου.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί περίπου το 36% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 4.500 νέες περιπτώσεις. Ένα ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών είναι αν ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, ιδανικά, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους θα είχαν προληφθεί αν είχαν επιτευχθεί  εγκαίρως αλλαγές σε επίπεδο συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται σημαντικά προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, για την έγκαιρη διάγνωση σημαντική είναι τόσο η τακτική αυτοεξέταση για τις γυναίκες άνω των 20 ετών, όσο και η κλινική εξέταση από ιατρό, και η μαστογραφία μετά την ηλικία των 40.

http://www.ait.gr/ait_web_site/news/200911/005.html