Ο κ. Λινός ανάμεσα στους συγγραφείς του «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ: Οδηγός για τον Καρκίνο του Μαστού» από το Άλμα Ζωής

Ο κ. Λινός μέλος της συντακτικής επιτροπής του νέου “World Journal of Endocrine Surgery” – Δημοσίευση άρθρου στο 1ο τεύχος
4 Φεβρουαρίου 2010
Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
20 Μαΐου 2010

ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ,10.03.2010

ε πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» δημοσιεύθηκε το βιβλίο «ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ: Οδηγός για τον καρκίνο του μαστού» από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.  Ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Λινός συνέβαλε στη δημιουργία της σημαντικής αυτής έκδοσης με τη συγγραφή δύο κεφαλαίων, την «Αυτοεξέταση του μαστού» και τη «Βιοψία μαστού». Το ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ αντιμετωπίζει σφαιρικά και διεπιστημονικά το θέμα του καρκίνου του μαστού, καλύπτοντας μία εκτενή σειρά θεμάτων, έτσι ώστε η αναγνώστρια να κατανοήσει την πάθηση, τη διάγνωση και θεραπεία της, αλλά και όσα συμβαίνουν μετά τη θεραπεία. Μεταφέρει επίσης σημαντικά μηνύματα ζωής, ελπίδας και δύναμης από μέλη και εθελόντριες του Συλλόγου. Ανάμεσα στους συγγραφείς του βιβλίου είναι αξιόλογοι γιατροί και επιστήμονες, ο καθένας ειδικός στα πολλαπλά θέματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστό. Ο κ. Λινός, ενεργό μέλος της επιστημονικής επιτροπής και υποστηρικτής της προσπάθειας του Συλλόγου, συνείσφερε με την εμπειρία του σε θέματα εξέτασης και διάγνωσης του καρκίνου.

«Ο Οδηγός αυτός έχει συνταχθεί από έγκριτους ειδικούς επιστήμονες και φιλοδοξεί να γίνει ένας προβολέας που θα φωτίσει τα βασικά θέματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού και θα τον απομυθοποιήσει, ώστε να πάψει η Ελληνίδα να πληρώνει την άγνοια ή την πλημμελή πληροφόρησή της πολύ ακριβά, ενίοτε και με τη ζωή της», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Εισαγωγή της η καΚλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου.

Στο κεφάλαιο σχετικά με την «Αυτοεξέταση του μαστού», ο κ. Λινός εστίασε για άλλη μία φορά στη σπουδαιότητα της πρόληψης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Κάθε μήνα, τις  5 πρώτες ημέρες μετά το τέλος της περιόδου – ή την 1η ημέρα του μήνα για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση – η γυναίκα πρέπει να εξετάζει το μαστό της και τη μασχάλη για να εντοπίσει εγκαίρως πιθανά νέα ψηλαφητά ευρήματα ή γενικότερα κάποια άλλη ύποπτη αλλαγή στον μαστό. Μέσα από σκίτσα και απλές οδηγίες καθοδηγείται η αναγνώστρια για κάθε βήμα της αυτοεξέτασης. Παράλληλα, τονίζεται ότι εξίσου σημαντική και αναγκαία είναι και η ετήσια παρακολούθηση κάθε γυναίκας από το γιατρό της.

Στο κεφάλαιο «Βιοψία του μαστού», ο Καθηγητής ανέπτυξε τα είδη βιοψίας που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή οι γιατροί για τη διάγνωση κακοήθειας  ή καλοήθειας. Αναλυτικά, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να διαγνώσει ένα γιατρός αν ο όγκος στο μαστό είναι κακοήθης ή όχι : 1) Κυτταρολογική βιοψία με λεπτή βελόνη, 2) Ιστολογική βιοψία με βελόνη, 3) Στερεοτακτική βιοψία, 4) Ανοιχτή χειρουργική βιοψία. Ο κάθε ένας από τους παραπάνω τρόπους διαφοροποιείται ως προς το χρόνο που διαρκεί, την ανάγκη αναισθησίας και το χρόνο που απαιτείται για να βγουν τα αποτελέσματα. Βασικά ερωτήματα που χρειάζεται να θέσει μία γυναίκα στο γιατρό της προτού τη βιοψία είναι τι είδους βιοψία χρειάζεται να κάνει και για ποιο λόγο, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εξέτασης και ποια είναι τα επόμενα βήματα αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για κακοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του http://www.breastcancerhellas.gr/ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 2104180006 (Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης: 2108253253)