Η πρώτη σε Ελλάδα και Ευρώπη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με το Σύστημα da Vinci ® S

Η Χειρουργός Dr. Michal Mekel από το MGH της Βοστώνης μιλάει στο Περιοδικό «Εις Υγείαν» για τον ένα μήνα μετεκπαίδευσής της στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ δίπλα στον κύριο Λινό
10 Αυγούστου 2009
Ο κ. Λινός συμμετείχε στα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί γνωρίζω».
12 Νοεμβρίου 2009

Αφαίρεση θυρεοειδούς χωρίς τομή στο λαιμό!

Σε Κέντρο Αναφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη ρομποτική θυρεοειδεκτομή καθίσταται το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, με αφορμή την επιτυχή διενέργεια των πρώτων επεμβάσεων αφαίρεσης θυρεοειδούς χωρίς τομή στο λαιμό, με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci ® S.

Συγκεκριμένα, ασθενής 25 ετών υπεβλήθη σε θυρεοειδεκτομή με την τεχνική της προσπέλασης του θυρεοειδούς από τη μασχάλη.

Την εξειδικευμένη αυτή τεχνική, κατά την οποία δε δημιουργείται καμιά  αντιαισθητική ουλή στο λαιμό του ασθενούς, πραγματοποίησε για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Καθηγητής Δημήτρης Λινός σε συνεργασία με τον κορεάτη Καθηγητή W. Y. Chung, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που εφάρμοσε την τεχνική Ρομποτικής Θυρεοειδεκτομής με τη μέθοδο της προσπέλασης από τη μασχάλη, στην Κορέα, τον Ιούλιο του 2007. Μέχρι σήμερα, ο Prof. Chung έχει διεκπεραιώσει πάνω από 200 ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με ποσοστά επιτυχίας ανάλογα με εκείνα της ανοιχτής κλασικής τεχνικής. (Υπάρχει σχετική αναφορά στον Ιατρικό Τύπο.)

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 στο ΥΓΕΙA, ο Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Δημήτρης Λινός τόνισε ότι: «Η προσπάθεια αυτή, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα ιδίως σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση για δημιουργία χηλοειδών, ή υπερπλαστικών ουλών. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις γι’ αυτή τη μέθοδο, αλλά και κάποιες αντενδείξεις που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συνεκτιμώνται. »

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε ότι : « Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής θυρεοειδεκτομής στο Νοσοκομείο μας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι το ΥΓΕΙΑ ηγείται των ιατρικών εξελίξεων, καθώς συνδυάζει με επιτυχία το έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό του με την εξέλιξη της τεχνολογίας».

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται κυρίως για τους μικρού μεγέθους καρκίνους του θυρεοειδούς καθώς και για ύποπτους για κακοήθεια όζους του θυρεοειδούς. Περιλαμβάνει καταρχήν τη δημιουργία μιας τομής 5-7 εκ. στη μασχάλη που επεκτείνεται προοδευτικά στη δημιουργία ενός «τούνελ» μέχρι το λαιμό και το θυρεοειδή. Στο τούνελ αυτό τοποθετούνται τα τρία λειτουργικά άκρα του ρομπότ  Da Vinci, ενώ το τέταρτο τοποθετείται μέσω μικρής τομής 0,8 εκ. στο πρόσθιο τοίχωμα του θώρακος μεταξύ των θηλών. Με την προσπέλαση αυτή αναγνωρίζονται πολύ καθαρά το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο και τα παραθυρεοειδή σωμάτια λόγω της μεγεθυντικής ικανότητας του μηχανήματος Da Vinci. (φωτογραφικό υλικό- εικόνα 2)

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι, η ακρίβεια των κινήσεων, η καλύτερη οπτική κάλυψη, η σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος, η μείωση των επιπλοκών (κατά περίπτωση) από την κάκωση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων και φυσικά η πλήρης απουσία ουλής στο λαιμό.

Αύριο, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής κ. Δ. Λινός θα πραγματοποιήσει
στο ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με τον Prof. W. Y. Chung
live ρομποτικές θυρεοειδεκτομές
παρουσία 30 και πλέον Ευρωπαίων Χειρουργών
με εξειδίκευση στους ενδοκρινείς αδένες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.healthview.gr,  www.medvoi365.gr, www.nextdeal.gr/press_item.php, news.ert.gr/el/26370-protia-tis-elladas-stin-rompotiki-xeirourgiki.htm