Η Χειρουργός Dr. Michal Mekel από το MGH της Βοστώνης μιλάει στο Περιοδικό «Εις Υγείαν» για τον ένα μήνα μετεκπαίδευσής της στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ δίπλα στον κύριο Λινό

Περιοδικό SHAPE, τεύχος Μαΐου 2009 – Απαντήσεις για τους Όγκους του Θυρεοειδούς από τον Καθηγητή κ. Λινό
15 Ιουλίου 2009
Η πρώτη σε Ελλάδα και Ευρώπη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή με το Σύστημα da Vinci ® S
4 Σεπτεμβρίου 2009

Περιοδικό «Εις Υγείαν» 10.08. 2009

Η χειρουργός Dr Michal Mekel, η οποία είχε το προνόμιο να μετεκπαιδευθεί στην Ενδοκρινική Χειρουργική στο διεθνώς πιο αναγνωρισμένο Νοσοκομείο του κόσμου, το Massachusetts General Hospital (M.G.H.) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, πραγματοποίησε μέρος της μετεκπαίδευσής της κοντά στην επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Δημήτρη Λινού στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ στην Αθήνα την περασμένη Άνοιξη. Λίγο πριν φύγει για τη Βοστώνη, η Dr. Mekel παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Εις Υγείαν» του ομίλου ΥΓΕΙΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου.

Η Dr. Mekel, με προτροπή των καθηγητών κ. Andrew Warshaw, Chairman της Χειρουργικής του M.G.H., και του κ. Richard Hodin, Διευθυντή του Τμήματος Ενδοκρινικής  Χειρουργικής του M.G.H., επέλεξε να μετεκπαιδευτεί για ένα μήνα στην Ελλάδα, κοντά στον καθηγητή κ. Λινό, ο οποίος ακαδημαϊκά ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στο Massachusetts General Hospital. Για ένα μήνα, η Dr. Mekel συμμετείχε σε χειρουργικές επεμβάσεις για παθήσεις του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών, των επινεφριδίων και της ενδοκρινικής μοίρας του γαστρεντερικού σωλήνα (μέρος της οποίας αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας). Η χειρουργός δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εκείνη, καθώς είναι σημαντικό για ένα νέο χειρουργό να έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευθεί δίπλα σε έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους καθηγητές.

«Επιστημονικά είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένας νέος χειρουργός τους σύγχρονους δασκάλους της Ενδοκρινικής Χειρουργικής που απλώς χειρουργούν σε άλλη χώρα με τα ίδια όμως στάνταρτ που επικρατούν στο Harvard.”

Η Dr. Mekel είχε επίσης την ευκαιρία διδαχτεί από τον κύριο Λινό νέες τεχνικές, όπως την οπισθοπεριτοναϊκή ενδοσκοπική αφαίρεση των όγκων των επινεφριδίων, μια νέα λαπαροσκοπική χειρουργική των επινεφριδίων, την οποία ελάχιστοι χειρουργοί στο κόσμο εφαρμόζουν επιτυχώς.

«Ελπίζω το πρόγραμμα των ανταλλαγών που έχει από καιρό εξασφαλίσει ο καθηγητής κ. Λινός μεταξύ των φοιτητών του Harvard και του Massachusetts General Hospital να επεκταθεί και να καθιερωθεί και μεταξύ των χειρουργών που ακολουθούν διαφορετικές υποειδικότητες της Χειρουργικής», δήλωσε η Dr. Mekel. Εμπειρίες σαν αυτήν καταδεικνύουν την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα χειρουργικής, που προσφέρουν σε νέους  χειρουργούς επιστημονικά και κλινικά μια πολύτιμη ευκαιρία να εκπαιδευτούν από καταξιωμένους γιατρούς που βρίσκονται σε άλλη χώρα, να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και να τροφοδοτήσουν και οι ίδιοι με τις γνώσεις τους τις κλινικές στις οποίες εκπαιδεύονται.