Το NOTES στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών «Τι νεότερο στην Ιατρική»

Ο κ. Λινός στην τηλεοπτική εκπομπή «Αξίζει να το δεις»
2 Απριλίου 2008
Εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού
27 Μαΐου 2008
21-22 Μαρτίου 2008, ΑΘΗΝΑ

Ο κ. Λινός, πρωτοπόρος στις ιατρικές εξελίξεις, συμμετείχε ως εισηγητής στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών, με θέμα «Τι νεότερο στην Ιατρική». Σε εισήγησή του στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Εξελίξεις στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική», ο κ. Λινός μίλησε για την ενδοσκοπική χειρουργική μέσω των φυσικών οπών “NOTES”.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και Σάββατο, 21 και 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hilton.

Τι είναι το “NOTES”;

Το “NOTES” είναι ακρώνυμο που σημαίνει Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery. Πρόκειται για μία νέα τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η οποία βρίσκεται σε στάδιο έρευνας σε μεγάλα νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ότι θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επανάσταση στο χώρο της χειρουργικής, μετά από τη λαπαροσκοπική.

Η American Society for Gastrointestinal Endoscopy (ASGE) και η Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES) δημιούργησαν από κοινού την ομάδα εργασίας Natural Orifice Surgery Consortium for Assessment and Research (NOSCAR), με σκοπό την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνικής.

Η ιδέα για το NOTES ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν ως απάντηση σε ανάγκη για χειρουργικές τεχνικές που είναι ελάχιστα επεμβατικές μειώνοντας το χρόνο ανάρρωσης, προκαλούν λιγότερο πόνο και δεν δημιουργούν ουλές. Ουσιαστικά, πρόκειται για επεμβάσεις όπου χρησιμοποιούνται φυσικές οπές του ανθρώπινου σώματος ως πύλες εισόδου.

Ο κ. Λινός έχει συμμετάσχει και στα δύο διεθνή συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί για το NOTES, το Μάρτιο του 2006 στην Αριζόνα και τον Ιούνιο του 2007 στην Βοστώνη. Αυτόν τον Ιούλιο, στις 3 και 4 του μηνός, διοργανώνει το 1ο Διεθνές Hands-on Course στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων χειρουργών και γαστρεντερολόγων.