Ο Καθηγητής κ. Λινός στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τον ακαδημαϊκό και φιλόσοφο Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο

Συνέντευξη του κ. Λινού στο Αχελώος TV
3 Μαρτίου 2014
Ο καθ. κος Λινός στην παρουσίαση του βιβλίου: «Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»
11 Απριλίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ, 31.03.2014

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχώρησε ο καθ. κος Λινός στον δημοσιογράφο Θανάση Νιάρχο για τη στήλη των Νέων: «Ο Δάσκαλος μου – Ο μαθητής μου» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 8-9 Φεβρουαρίου 2014. Η στήλη φιλοξένησε τον δημόσιο διάλογο του κου Λινού με έναν ξεχωριστό και σοφό άνθρωπο, τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο.

Η Σμύρνη αποτέλεσε τη ρίζα και το κοινό σημείο αναφοράς των δύο ανδρών. Κατά τη ροή της συζήτησης, ζωντάνεψαν εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης, τα σχολικά χρόνια του κ. Δεσποτόπουλου στο Κιουπετζόγλειο Δημοτικό Σχολείο και αναδείχθηκε εκ νέου μέσα από ιστορίες της προσωπικής του διαδρομής ο αλτρουισμός και η βαθιά ταπεινότητα του μεγαλύτερου εν ζωή Έλληνα φιλοσόφου.

Ο καθ. κος Λινός αναφέρθηκε εκτενώς στη διασύνδεση επιστημονικότητας και καλλιτεχνικής καλλιέργειας και στην ανάγκη ανάπτυξης της πνευματικής καλλιέργειας με επίκεντρο την τέχνη. Σύμφωνα με τον κύριο Λινό, η ιατρική και η τέχνη είναι πεδία που δεν γνωρίζουν όρια και αποτελούν το κοινό πεδίο έκφρασης όλου του κόσμου. Επισημάνθηκε η επίδραση της ψυχής, του πνεύματος και της προσωπικότητας στην υγεία του ανθρώπου και η σημασία που έχει για τον ασθενή η ευρύτητα των γνώσεων, η εμπειρία και η καλλιέργεια του γιατρού, προκειμένου να γίνεται επί της ουσίας βοηθητικός.  Σε αυτό το επίπεδο, ο κύριος Λινός παρουσιάζει ως πρότυπο τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τον άνθρωπο που φροντίζει πάντα τον συγκεκριμένο «ασθενή» και αγαπάει δίχως προϋποθέσεις τον συνάνθρωπο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθ. κος Λινός τονίζει: «Χρειάζεται όλοι μας να ξεχάσουμε το «εγώ» μας, τα προβλήματα μας, τις υπεροψίες μας και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας. Έτσι μόνο δεν συμβιβάζεται κανείς με τον ψευδεπίγραφο ισχύοντα καθωσπρεπισμό και δεν συμμαχεί με τον ισχυρό της ημέρας. Έτσι, δεν είσαι μόνο ο άνθρωπος του παρελθόντος, αλλά του παρόντος και του μέλλοντος».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

http://www.tanea.gr/life-style/article/5083452/kwnstantinos-despotopoylos-dhmhtrhs-linos