Ο Καθηγητής κ. Λινός στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τον ακαδημαϊκό και φιλόσοφο Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο
1 Απριλίου 2014Η μικρή Ρίμα ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση από τον καθηγητή κ. Λινό
28 Απριλίου 2014Το βιβλίο του Μάνου Μάρκογλου, «Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό» παρουσίασε ο σμυρναϊκής καταγωγής Καθηγητής κος Λινός σε εκδήλωση που οργανώθηκε στην Παλαιά Βουλή στις 10 Απριλίου 2014.
Την εκδήλωση προλόγισε η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα-Κατραμοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων.
Ο κος Λινός, αφού εξήρε το έργο του συγγραφέα, ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης παρουσιάζοντας τους εκλεκτούς συνομιλητές του, ήτοι τον κ. Βικέτο, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σμυρναίων και Διευθυντή εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ», τον κ. Θεοφανίδη, Υποναύαρχος ε.α και την κα Μάρκογλου, Υπεύθυνη επικοινωνίας για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Εν συνεχεία, ο κος Λινός έδωσε μία περιεκτική περιγραφή του βιβλίου και των δέκα κεφαλαίων που το απαρτίζουν. Το βιβλίο του Μ. Μάρκογλου περιγράφει την ιστορία των Μικρασιατικών οικογενειών μετά την εγκατάσταση τους στο Ελληνικό και απεικονίζει παραστατικά το έντονο αποτύπωμα που άφησαν οι πρόσφυγες, με ρίζες από Ναζλί, Μαϊανδρο, Αϊδίνι και κυρίως τη Σμύρνη στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Ο κος Λινός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στη μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής και ολοκλήρωσε την παρουσίαση με την τελευταία παράγραφο του βιβλίου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για εμάς τους Έλληνες και όλους τους «Γιουνάν», αυτή η γη των αλησμόνητων Πατρίδων είναι τα ματωμένα χώματα μιας μακραίωνιας ιστορίας που για τρεις χιλιάδες χρόνια είναι γραμμένη με ανεξίτηλα Ελληνικά γράμματα στα μνημεία και στις αμέτρητες κατακόμβες. Εκεί όπου διαφυλάχθηκε η καθημερινή ζωή και μαζί με το αθάνατο δημιουργικό πνεύμα του πολιτισμού μας.»