Ο καθ. κ. Λινός στο 47ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής 2017

Αναφορά του Ετήσιου Δείπνου του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών στο «The Bulletin of American College of Surgeons // Chapter News»
1 Ιουνίου 2017
Ο Καθηγητής κ. Λινός στο Βήμα της Κυριακής: «Μια καινοτόμος για την Ελλάδα Ιατρική Σχολή»
14 Οκτωβρίου 2017

Ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Λινός και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (International Association of Endocrine Surgeons, IAES) πραγματοποίησε τιμητική ομιλία κατά την τελετή παράδοσης της διετούς προεδρίας του προς τον νέο πρόεδρο, Καθηγητή Χειρουργικής Gerard M. Doherty (Boston University School of Medicine), στο πλαίσιο του 47ου Παγκοσμίου  Συνέδριο Χειρουργικής (World Congress of Surgery, WCS) που πραγματοποιήθηκε στις 13-17 Αυγούστου 2017 στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Στο Συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής (International Society of Surgery, ISS/SIC) με το βασικό συλλογικό μέλος της, τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (International Association of Endocrine Surgeons, IAES) παρευρέθηκαν χιλιάδες χειρουργοί διαφορετικών ειδικοτήτων από όλον τον κόσμο.

Κατά την ομιλία του με θέμα: «Ο Βίος τη Χειρουργική αναφύεται» ο κ. Λινός αναφέρθηκε στο σύνδρομο υπερκόπωσης των χειρουργών, γνωστό ως σύνδρομο “burnout”, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα κατάθλιψης και υπερβολικού άγχους, και το συσχέτισε με το ιατρικό σφάλμα. Στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές προηγμένες χώρες, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ψυχολογικό βάρος που υφίσταται ο ιατρός, κυρίως ο χειρουργός, σε περιπτώσεις ιατρικού σφάλματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαστικές αγωγές των ασθενών σε βάρος των χειρουργών προκαλούν έντονη φόρτιση με συναισθήματα ενοχής, λύπης, ντροπής/αμηχανίας, θυμού ή ακόμη και τάσεις για αυτοκτονία.

Ο κ. Λινός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ομάδας στήριξης των χειρουργών που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του ιατρικού σφάλματος, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους («Ο Βίος τη Χειρουργική αναφύεται» για τους συναδέλφους χειρουργούς) και να ωφελήσουν τους ασθενείς τους προσφέροντάς τους ποιότητα ζωής (Βίος) μέσω της χειρουργικής («Ο Βίος τη Χειρουργική αναφύεται» για τους ασθενείς).

Στη θεματική ενότητα Χειρουργικής του Ενδοκρινικού συστήματος: “ISS/SIC at the Movies Endocrine”, διεθνώς αναγνωρισμένοι χειρουργοί και διακεκριμένοι επιστήμονες συζήτησαν τις τεχνικές, τα προβλήματα, τα κλινικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις στον τομέα τους. Ο καθ. κ. Λινός παρουσίασε την πρωτοποριακή τεχνική της «Ελάχιστα Επεμβατικής Θυρεοειδεκτομής» που εισήγαγε και καθιέρωσε διεθνώς ο ίδιος, όπως αναλύεται εκτενώς στο σύγγραμμά του με τίτλο: “Minimally Invasive Thyreodectomy, MINET”.

Ο κ. Λινός ήταν, επίσης, συντονιστής της ενότητας IAES Main Session με θέμα: “The Role of the IAES: Does it have an important role to play in Endocrine Surgical Societies worldwide?”.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ενότητα Ενδοκρινικής Χειρουργικής με τίτλο: “Classic Primary Hyperparathyroidism vs Normocalcemic and Normohormonal Variants: Do they really differ?” – Andreas Kiriakopoulos, Athanasios Petralias, Dimitrios Linos.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.wcs2017.org/

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για το Συνέδριο:

“Σημαντική παρουσία μελών του ΕΚΠΑ στο 47ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής”