Ο κ. Λινός μιλά για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο 3ο Βαλκανικό Συνέδριο Παχυσαρκίας

94ο Ετήσιο Κλινικό Συνέδριο του American College of Surgeons
20 Οκτωβρίου 2008
Το βάρος δε χάνεται μόνο στο χειρουργείο
13 Νοεμβρίου 2008

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2008 –Κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη με ενδιαφέρον στην ασθένεια της παχυσαρκίας συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου για το 3ο Βαλκανικό Συνέδριο πάνω στην Παχυσαρκία. Προσκεκλημένος ομιλητής, ο Καθηγητής κ. Λινός, συμμετείχε ως ειδικός στη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ενδοκρινολόγοι και διαβητολόγοι, παθολόγοι, διαιτολόγοι και άλλοι ειδικοί σε θέματα παχυσαρκίας από χώρες, όπως η Ελλάδα, η Σερβία, η Αγγλία, η Ρουμανία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Τουρκία. Ο κ. Λινός, αντιπροσωπεύοντας τη χειρουργική επιστημονική κοινότητα, μίλησε για τη «Χειρουργική Αντιμετώπιση: ποια τεχνική, πότε και από ποιον» στα πλαίσια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα τις παγκόσμιες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

«Η Βαριατρική Χειρουργική αποτελεί σήμερα τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια βάρους με σημαντική βελτίωση ή αντιμετώπιση των συνοδών νοσημάτων» ανέφερε ο κ. Λινός στην ομιλία του, ενώ παρουσίασε τους επικρατέστερους, καθώς και τους νεότερους και «μελλοντικούς» τύπους χειρουργικής της παχυσαρκίας. Αναφέρθηκε επίσης στη διασύνδεση που μελέτες καταδεικνύουν μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και θεραπείας του διαβήτη τύπου 2, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας του διαβήτη που έχει λάβει προεκτάσεις επιδημίας. Τέλος, ο κ. Λινός, τόνισε ότι η ομαδική προσέγγιση (παθολόγου, χειρουργού, διαιτολόγου, ψυχολόγου, και γυμναστή) αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Βαλκανικό Δίκτυο για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (Balkan Network for the Study of Obesity – BalNeSO) και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Τα προηγούμενα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στη Βουλγαρία. Στόχος του φετινού ήταν να αγγίξει όλα τα θέματα σχετικά με την παχυσαρκία, όπως τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις πολιτικές δημόσιας υγείας, το μεταβολικό σύνδρομο, τη σημασία της φυσική άσκησης και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του http://www.3rd-bco.com/.