Η πρώτη Ιατρική Σχολή στην Κύπρο: Προκλήσεις και Προοπτικές

97ο Ετήσιο Κλινικό Συνέδριο του Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons, ACS)
23 Οκτωβρίου 2011
Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Έλληνας χαρτογράφος του διαστήματος, στην Ετήσια Εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας
17 Φεβρουαρίου 2012
Η δυνατότητα για νέους επιστήμονες (βιολόγους, φαρμακοποιούς, αλλά και άλλες ειδικότητες) να σπουδάσουν ιατρική στην πρώτη Ιατρική Σχολή της Κύπρου με πτυχίο από την αρχαιότερη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ήταν το θέμα πρόσφατης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η εκδήλωση, με κύριο ομιλητή  τον Κοσμήτορα της νέας Ιατρικής Σχολής St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Καθηγητή κ. Παύλο Κοιμήση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012.
Στην ομιλία του με τίτλο «The First Medical School in Cyprus: Challenges and Perspectives» ο καθ. κος Κοιμήσης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη σύμπραξη των δυο κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας με το St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Ο κος Κοιμήσης μίλησε λεπτομερώς για τις προϋποθέσεις εισαγωγής στη Σχολή και παρουσίασε την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας που εφαρμόζεται, κατά την οποία οι φοιτητές έχουν τον κεντρικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία ενώ ο καθηγητής έχει περισσότερο ρόλο συντονιστή.
Ο κος Κοιμήσης αναφέρθηκε, επίσης, με συγκίνηση στους πρώτους 30 μαθητές της Σχολής που προέρχονται από όλο τον κόσμο και οι οποίοι θα αποφοιτήσουν το 2015 με πτυχίο από το St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τέλος, μίλησε και για τις προοπτικές της Σχολής και τους μελλοντικούς στόχους, όπως η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και η συμμετοχή σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κύπρο.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Κύπρο και δήλωσε «Είμαι πραγματικά υπερήφανος και χαρούμενος για την προσωπική μου συμμετοχή στο σημαντικό αυτό ακαδημαϊκό εγχείρημα για την Κύπρο, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο».
Την ομιλία παρακολούθησαν εκπρόσωποι ξενόγλωσσων σχολείων στην Ελλάδα, οι οποίοι  έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα αυτή προοπτική που ανοίγεται για τους μαθητές τους, αλλά και καθηγητές Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος και των Η.Π.Α. που με τις ερωτήσεις τους έδωσαν το έναυσμα για έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του καθ. κ. Παύλου Κοιμήση.
Επίσης μπορείτε να παρακαλουθήσετε στιγμιότυπα της εκδήλωσης όπως προβλήθηκαν στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1, STAR και ΑχελώοςTV, στα παρακάτω video:
ΑΝΤ1
STAR
Αχελώος TV