Ο καθηγητής κος Δημήτρης Λινός στην εκπομπή «Όλα για την υγεία μου»

Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Έλληνας χαρτογράφος του διαστήματος, στην Ετήσια Εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας
17 Φεβρουαρίου 2012
5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων στο Γκέτεμποργκ της Σουηδία
2 Ιουνίου 2012

Στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του MEGA «Όλα για την υγεία μου» με παρουσιαστή το Μιχάλη Κεφαλογιάννη συμμετείχε ο καθηγητής κος  Δημήτρης Λινός. Το θέμα της εκπομπής ήταν «Τα Πολλά Πρόσωπα του Θυρεοειδούς» και ο Καθηγητής προσκλήθηκε να μιλήσει σχετικά με τις επεμβάσεις του θυρεοειδούς, καθώς και ιδιαίτερα για τις νεότερες τεχνικές  που εφαρμόζονται  σε αυτόν τον τομέα.

Όπως εξήγησε ο κος Λινός οι τεχνικές της θυρεοειδεκτομής διακρίνονται σε αυτές με τομή στο λαιμό, όπου το ύψος της τομής αυτής μπορεί να είναι ψηλά ή χαμηλά ανάλογα με τη τεχνική που θα ακολουθηθεί, και σε εκείνες, στις οποίες δεν υπάρχει ουλή στο λαιμό, αλλά η τομή γίνεται σε μη εμφανή περιοχή, όπως η μασχάλη, και η επέμβαση ολοκληρώνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Το πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, δηλαδή η απουσία ουλής από το λαιμό  ή η μικρότερη ουλή, είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής θυρεοειδεκτομής.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καθηγητής, κάθε τεχνική έχει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της. Γενικά η παρουσία μεγάλων όζων ,προχωρημένου καρκίνου, νόσου Graves’ αποτελούν εμπόδιο στις περισσότερες μεθόδους ελάχιστα επεμβατικής θυρεοειδεκτομής, ενώ οι ασθενείς με ιστορικό χηλοειδών (άσχημες ουλές) πρέπει να έχουν ως εναλλακτική πρόταση τις προσπελάσεις χωρίς ουλή στο λαιμό.

Ο κ. Λινός αναφέρθηκε, τέλος, και στις  πιο πρόσφατες τεχνικές, όπως αυτές που πραγματοποιούνται  από το στόμα και πίσω από το αυτί, οι οποίες ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοστεί σε περιορισμένο μόνο αριθμό ασθενών.

Η εκπομπή προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι MEGA το Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2012.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο MEGA WEB TV:

http://www.megatv.com/ygeia/default.asp?catid=21848&subid=2&pubid=28777947

όπως και το απόσπασμα σχετικά με τις νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης του θυρεοειδούς στο:

http://www.megatv.com/ygeia/default.asp?catid=21850&subid=2&pubid=28778052

Περισσότερες πληροφορίες για την ενδοκρινολογική χειρουργική μπορείτε να βρείτε:

https://www.linos.gr/gr/TopContent/2/ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.html