Αρθρο του Καθηγητή κ. Λινού στο ΒΗΜΑ, «Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η ανάγκη για «καθαρές λύσεις
8 Ιουλίου 1996Ο Καθηγητής κ. Λινός στην 1η Ημερίδα Ρομποτικής Χειρουργικής
2 Μαρτίου 2008Η σύγχρονη επανάσταση στη Χειρουργική ακούει στο όνομα Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική – Minimally Invasive Surgery. Ξεκίνησε από την κοιλιά ως Λαπαροσκοπική Χειρουργική (Λαπάρα = Κοιλιά) και η εφαρμογή της επεκτάθηκε στο θώρακα, την καρδιά, ακόμη και το θυρεοειδή.
Στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιούνται ελάχιστες τομές στο δέρμα και, αντί για άμεση κλασική χειρουργική, χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες της Ενδοσκοπικής ή Ρομποτικής Χειρουργικής. Σήμερα, για παράδειγμα, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, η ονομαζόμενη χολοκυστεκτομή, μπορεί να γίνει με τη χρήση είτε μιας οπής στον ομφαλό είτε με ειδικές βελόνες που αντικαθιστούν τα λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά τροκάρ (δηλαδή, τους σωλήνες εκείνους που επιτρέπουν την είσοδο των εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιάς). Με τις τεχνικές αυτές ο ασθενής ουσιαστικά δεν έχει ορατές τομές και επεμβάσεις, όπως η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, της σκωληκοειδούς απόφυσης και άλλων οργάνων της κοιλιάς, γίνονται πιο ανώδυνα.
Η ομάδα μας έχει προχωρήσει σε διεθνώς πρωτοποριακές επεμβάσεις στα επινεφρίδια και το θυρεοειδή. Είμαστε από τα λίγα κέντρα στον κόσμο όπου οι όγκοι των επινεφριδίων αφαιρούνται από το πίσω μέρος της κοιλιάς στην πλάτη, ενδοσκοπικά, χωρίς ουσιαστικά να απαιτείται διαμονή των ασθενών στο Νοσοκομείο περισσότερο από 24 ώρες. Παράλληλα, είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που αφαιρέσαμε το θυρεοειδή χωρίς τομή στο λαιμό με ρομποτική θυρεοειδεκτομή. Με τη βοήθεια του Robot Da Vinci προχωρούμε από μικρή τομή στη μασχάλη στην αφαίρεση νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς με εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα. Αλλά και στην ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή, την οποία εφαρμόζουμε κάνοντας την τομή σημαντικά μικρότερη από την κλασική τομή της θυρεοειδεκτομής, ο ασθενής έχει ελάχιστο πόνο, η διάρκεια νοσηλείας περιορίζεται σε μία ημέρα μετά την επέμβαση και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σπάνιες. Τέλος, σε περιπτώσεις ασθενών που δημιουργούνται άσχημες ουλές (χηλοειδές) εφαρμόζουμε επίσης την ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή κατά την οποία η τομή γίνεται μακριά από το λαιμό (συνήθως από το μαστό), ώστε να μην φαίνεται η ουλή μετεγχειρητικά.
Παρόμοιες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής χρησιμοποιούμε τόσο στην αντιμετώπιση των συνήθων χειρουργικών επεμβάσεων στη γενική χειρουργική (κήλες, αιμορροΐδες, κα.) όσο και στις επεμβάσεις για τη μείωση του υπερβολικού βάρους σε ασθενείς με «κακοήθη» παχυσαρκία, όπως το γαστρικό δακτύλιο, την κάθετη μερική γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy), κτλ.
Περισσότερες πληροφορίες για την ενδοκρινολογική χειρουργική