Άρθρο του κ. Λινού στην εφημερίδα Real News για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο Χονγκ Κονγκ

7η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος…Μπορεί να νικηθεί». Ο κ. Δημήτρης Λινός μίλησε στο Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.» για τον καρκίνο του θυρεοειδούς
28 Νοεμβρίου 2010
«Άρωμα ποίησης» είχε η φετινή ετήσια εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας με κεντρική ομιλήτρια την ποιήτρια και Ακαδημαϊκό κα Κική Δημουλά
26 Ιανουαρίου 2011

Real news, 06.12.2010

Ο καθηγητής κ.  Δημήτρης Λινός στο άρθρο του  «Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Χονγκ Κονγκ είναι ένα καλό μάθημα για την Ελλάδα»  που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Realnews»  την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε τη ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ και τους λόγους για τους οποίους θα αποτελούσε καλό  παράδειγμα και για τη χώρα μας.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το 2002 σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική περίοδο και όταν υπουργός Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού ήταν ο καθηγητής Άρθουρ Λι.  «Η μόνη μας περιουσία είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο.  Δεν μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά,  εκτός αν εκπαιδεύσουμε τους νέους καλά»,  ήταν το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης.

Ο κ. Λινός αναφέρθηκε στις αλλαγές που ξεκίνησαν από τα νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας,  υπολογίζοντας ότι μια καλή εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο για κάθε παιδί το χρόνο θα κόστιζε 2.000 δολάρια ,  έδωσε στους γονείς από ένα κουπόνι με το συγκεκριμένο  ποσό,  δίνοντάς τους παράλληλα και τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το νηπιαγωγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχανόταν κρατική παρέμβαση και ποιοτικός έλεγχος των νηπιαγωγείων. Οκτώ χρόνια μετά, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι αναγνωρισμένα διεθνώς. Μια διεθνή συγκριτική μελέτη για παράδειγμα έδειξε ότι  οι 10χρονοι και 14χρονοι μαθητές του Χονγκ Κονγκ είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις στα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Η κρατική παρέμβαση συνεχίστηκε και στα πανεπιστήμια.  Όπως ανέφερε ο κ. Λινός, ο υπουργός  Οικονομικών μετά από προτροπή του Άρθουρ Λι δέχτηκε την πολιτική του match grant fund. Δηλαδή, το κράτος δεσμευόταν να παρέχει στα πανεπιστήμια ισάξια ποσά με αυτά που συγκέντρωναν από ιδιώτες.  Με την πολιτική αυτήν τα πανεπιστήμια κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν  σε τρία χρόνια πάνω από 8 δις δολάρια Χονγκ Κονγκ συμβάλλοντας με αυτόν  τον τρόπο στην ενίσχυση της έρευνας.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Υπουγού Παιδείας του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε ο κ. Λινός, στοχεύοντας όχι μόνο στην οικονομική αλλά παράλληλα και στην ποιοτική αναβάθμισή τους. Αξίζει να σημειωθεί,  ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη βοήθεια του Προέδρου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ , καθηγητή Λαπ-Τσι Τσούι για τη βελτίωση της Ανώτατης Παιδείας μας.

«Η επιβίωση της χώρας μας βασίζεται στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λινός