Άρθρο του κ. Λινού στην εφημερίδα Real News για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο Χονγκ Κονγκ
7 Δεκεμβρίου 2010Ο κ. Λινός στην K-life της Καθημερινής για τη καλύτερη ποιότητα της ιατρικής
27 Φεβρουαρίου 2011Στην κατάμεστη αίθουσα Εσπερίδες του ξενοδοχείου Hilton πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Η φετινή εκδήλωση, θεσμός πια κάθε χρόνο, είχε, ωστόσο, κάτι διαφορετικό. Είχε άρωμα «ποίησης». Οι περίπου 150 παρευρισκόμενοι είχαν την τιμή να ακούσουν την ομιλία της βραβευμένης ποιήτριας και Ακαδημαϊκού κας Κικής Δημουλά με τίτλο «Η ποίηση, ένα απατηλό ψυχοφάρμακο».
Στον πρόλογό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Καθηγητής κος Δημήτρης Λινός, ανέφερε «Είναι άκομψο και ίσως ανόητο να προσπαθείς να μιλήσεις, να προλογίσεις έναν Πνευματικό άνθρωπο εν προκειμένω την Κική Δημουλά. Και το Πνευματικό το εννοώ με την στενή του έννοια, του Γέροντα όπως αναφέρεται στην Ορθόδοξη Εμπειρία μας. Τον Άνθρωπο που μιλάει απευθείας στην ψυχή σου και όχι στο μυαλό, την λογική σου».
Κι αυτό ακριβώς έκανε η κα Κική Δημουλά, η δική μας Κική. Μίλησε στην ψυχή όλων όσων βρίσκονταν εκεί. Με την ανεπιτήδευτη απλότητά της και τον ξεχωριστό της λόγο, που έχουν όλοι αγαπήσει μέσα από το έργο της, κατάφερε να «μυήσει» τους παρευρισκόμενους σε έναν κόσμο αλλιώτικο από αυτόν της Ιατρικής, την ποίηση. Μήπως, όμως, οι δυο αυτοί κόσμοι δεν απέχουν πολύ, μήπως και η ποίηση μπορεί να θεραπεύσει έστω και απατηλά; Ας αφουγκραστούμε την κα Δημουλά να λέει «Αλλά είμαι πράγματι εντελώς άσχετη με την ιατρική; Όχι, αφού με το να υπάρχω είμαι και γιατρός, με την έννοια ότι ο άνθρωπος υπάρχοντας και μόνο, γιατρεύει αυτόματα τον πλησίον του, από τη βαρειά νόσο της μοναξιάς».
Η πιο καταξιωμένη και σημαντική Ελληνίδα ποιήτρια της εποχής μας, η κα Κική Δημουλά, τιμήθηκε το Μάρτιο του 2010 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στα πλαίσια της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πολωνικά, τα γερμανικά, τα βουλγαρικά και τα σουηδικά. Από το 2002 αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης.
Στην εκδήλωση, εκτός από τα μέλη της Εταιρείας, παρευρέθησαν και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι από την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα, αλλά και την πολιτική ηγεσία. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν πολλοί Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αλλά και άλλων Αμερικανικών Πανεπιστημίων.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απέστειλε και η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, στον οποίο σημείωσε την πολυετή θεραπευτική προσφορά της Ελληνοαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας στην ελληνική κοινωνία, η οποία, όπως ανέφερε, «είναι σήμερα κάτι περισσότερο από δεδομένη. Ωστόσο, η Εταιρεία με το πλούσιο και άρτια μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέρει στην πατρίδα μας και προφανή πολιτισμικά οφέλη».
Η Ελληνοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1968. Αποτελείται από μέλη της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας που είτε έχουν εκπαιδευτεί είτε άσκησαν την ιατρική σε νοσοκομεία και ιδρύματα των ΗΠΑ. Πρωταρχικός σκοπός της επιστημονικής αυτής Εταιρείας είναι να αποτελεί ένα χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των μελών της, προκειμένου να συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική στην Ελλάδα, κατά τον τρόπο που εκπαιδεύτηκαν και την ασκούσαν στην Αμερική.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της www.hams.gr