Στην 7η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος…Μπορεί να νικηθεί» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών («Κ.Ε.Φ.Ι.») την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο “Park Hotel” προσκεκλημένος ομιλητής ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής κύριος Δημήτρης Λινός με θέμα τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ο κ. Λινός ξεκίνησε την ομιλία του εξηγώντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα τονίζοντας ότι η καλή λειτουργία του συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιο διαδεδομένες παθήσεις του θυρεοειδούς και εξήγησε πώς γίνεται η διάγνωσή τους (πχ. αιματολογικές εξετάσεις, σπινθηρογράφημα, υπερηχογράφημα, παρακέντηση). Μίλησε για νόσους, όπως τον υπερθυρεοειδισμό, τις θυρεοειδίτιδες, τον υποθυρεοειδισμό, την οζώδη βρογχοκήλη, το μονήρη όζο του θυρεοειδούς και τον καρκίνο του θυρεοειδούς, αναφέροντας ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά τους.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο καθηγητής στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Αφού παρέθεσε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, αναφέρθηκε στα συμπτώματα των διαφόρων ειδών καρκίνου (θηλώδης, θυλακιώδης, μυελοειδής και αναπλαστικός) και στις μεθόδους θεραπείας τους. Ακόμη, αναφέρθηκε και στα συμπτώματα του πρωτοπαθούς λεμφώματος τους θυρεοειδούς, το οποίο εμφανίζεται πολύ σπάνια, και στις λεμφαδενικές μεταστάσεις.
Ο κ. Λινός συνεχίζοντας μίλησε για τη χειρουργική αντιμετώπιση των νόσων του θυρεοειδούς, κατά την οποία συνήθως γίνεται σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή (near total thyroidectomy). Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να αφαιρεθεί ο θυρεοειδής χωρίς τομή στον λαιμό. Ο κ. Λινός παρουσίασε την εν λόγω νέα μέθοδο θυρεοειδεκτομής, παραθέτοντας τα οφέλη και τις αντενδείξεις για την εφαρμογή της.
Τέλος, παρουσίασε τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο καθηγητής κλείνοντας την ομιλία του τόνισε τα κύρια στάδια για την αποφυγή της εμφάνισης και τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, τα οποία είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση.
Η 7η Επιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών («Κ.Ε.Φ.Ι.») πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας “Genesis”.
Link: Περισσότερες πληροφορίες για την ενδοκρινολογική χειρουργική:http://www.linos.gr/gr/TopContent/2/ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.html
Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς:http://www.linos.gr/gr/Article/6/Καρκίνος-του-Θυρεοειδούς.html
Περισσότερες πληροφορίες για τη ρομποτική θυρεοειδεκτομή:
http://www.linos.gr/gr/Article/38/Η-πρώτη-σε-Ελλάδα-και-Ευρώπη-Ρομποτική-Θυρεοειδεκτομή-με-το-Σύστημα-da-Vinci